Hudvård

När du badar eller duschar, använder du sannolikt tvål och schampo och kanske litet balsam. Du kanske krämer in dig med lotion och avslutar verket med litet smink eller rakvatten känner du dig ren och fräsch och redo för dagen. Men det finns en risk att du också dragit på dig en hinna av kemikalier beroende på vilka hudvårdsprodukter som du valt. 

Vi kan naturligtvis aldrig vara helt utan miljöpåverkan. Huden är porös och det är därför det numera även finns läkemedel som tas upp genom plåster. Samma sak gäller naturligtvis ämnen som finns i hudvårdsprodukter, solkräm och kosmetika. Vill du minska de dagliga och onödiga riskerna finns det en lista över ingredienser att undvika i hudvårdsprodukter i boken Kanariefåglarna ryter.

Vill du undersöka vilka produkter som är säkrast – dvs bra val av kosmetiska produkter – kan jag rekommendera Paula Begoun’s hemsida. Hon värderar även produktens nytta och kostnad.

För information om produkter med skadliga ämnen som kvicksilver, ftalater, bly, placenta mm - kolla hemsidan Skin Deep producerad av den amerikanska Environmental Working Group.

Återkommer när det gäller solskydd – men sola försiktigt! Litet och ofta är en bra regel.