Rätten till vår hälsa

EU tänker inte förbjuda kosttillskott. Bara göra det svårt att använda.
Projektet Vitamin Freedom frågar "Vad tänker du göra åt det?"

I januari 2009 planerar EU-kommissionen att publicera ett förslag om MPL (Maximum Permitted Level) för vitaminer och mineraler. Det kommer att sättas en maxnivå för hur mycket vitaminer och mineraler ett kosttillskott får innehålla. De föreslagna maxnivåerna står inte i proportion till riskerna. Den föreslagna maxnivån för betakaroten föreslås t.ex. bli 7 mg. Det motsvarar innehållet i en och en halv morot. Detta motsvarar inte dagens näringsbehov och speglar ingen verklig riskfaktor. Ett antal engagerade människor har startat Projekt Vitamin Freedom med syfte att väcka opinion i denna fråga och bevaka vår rätt till hälsa.

  • Vi har yttrandefrihet, pressfrihet och religionsfrihet – ska vi nu förlora vår hälsofrihet?
  • Vi får dricka hur mycket alkohol vi vill, trots de vetenskapliga bevis som finns för alkoholens skadlighet.
  • Vi får röka hur mycket tobak vi vill och vi får stoppa i oss hur mycket onyttig mat som helst.
  • Svenska försök att stoppa azofärgämnen har misslyckats, trots att azofärgämnen fullständigt saknar konsumentnytta och sannolikt skapar hyperaktivitet (och andra problem) hos barn.

Allt detta är helt okej enligt EU. Men att ta ett kosttillskott med mer betakaroten än du får via en och en halv morot – det anses farligt och måste förbjudas. Var finns logiken? Vi får gärna bli sjuka, men gud bevare oss om vi vill förbli friska med hjälp av kosttillskott! Vem vinner något på denna utveckling? Den enskilde medborgaren har allt att förlora och absolut ingenting att vinna.

När apoteksmonopolet avskaffas 2009 kommer receptfri medicin säljas i princip var som helst, från mataffärer till bensinstationer, medan kosttillskott med terapeutisk verkan klassas som läkemedel. Om förslaget går igenom försvinner vår hälsofrihet. Vi kan inte längre köpa kosttillskott med det näringsvärde som vi behöver – inte ens via internet. Vi kan inte stilla titta på när vår rätt att vara friska tas i från oss. Därför föreslås en handlingsplan.

Projekt Vitamin Freedom
Projekt Vitamin Freedom planerar en informationsfilm som kommer att publiceras på DVD och skickas ut till mediemänniskor, makthavare och andra nyckelpersoner. Den kommer även att distribueras via tidningar samt läggas ut på olika mediesajter på internet som YouTube, Google Video, Viddler med flera. Produktionen beräknas vara färdig 2008-09-15.

Kampanjsajt
Projekt Vitamin Freedom har en kampanjsajt med syfte att väcka opinion och påverka makthavarna att bevara vår hälsofrihet. Läs mer om Vitamin Freedom här.