Plasten och Julen

Jag delade en hemsk bild på FB nyligen. 
Den lever kvar i mitt minne. Bilden visade en val på 4,5 ton som dött utanför Spaniens kust. Den dog av 17 kilo plast i sin mage. 24 bitar av tjockt transparent växthuslakan, en klädhängare, en glassburk, bitar av madrass hittades, några plastpåsar, nio meter rep, två bitar vattenslang, två små blomkrukor och en kapsel plastsprut. 59 olika bitar av plast totalt. 

 

Plasten hade så småningom blockerat valens mage och dödat den, enligt forskare från nationalparken Doñana forskningscenter i Andalusien. Det finns stora massor av plast som flyter omkring i världens olika hav. Denna plast som finns i nästan allt i vår omgivning. Så onödigt! 

Nu inför Julen är det lätt att gå igång på reklamen och måsten. Några av de viktigaste gåvorna som vi kan ge är kärlek, omsorg och glädje. De kostar inget och innehåller ingen plast! Minnerna värmer och lever kvar.

Många vill dock ge ett fysiskt paket så min gåva till alla som läser detta är några länkar som kan inspirera! Varorna som avbildas är inte kopplade till Kanariefågeln HB, hemsidan eller mig. Det finns många alternativ på marknaden - ge inte upp att söka det lilla extra utan plast och hälsofarliga kemikalier.

Utan plast och onödiga kemikalier som är cancerogena, nevrotoxiska och hormonstörande kan vi tillsammans förändra framtiden.

God Jul!


Oberoende länkar 

Matbehållare av glas/rostfritt stål, mattermos med sked 

   

Kaffetermos som håller helt tät och varmt!

 

Flaskor av rostfritt stål:

 

 

 

 

 

 

Matkassar av återvunnen plast - mot värme/kyla - eller så små de finns i fickan