Det är synd om dig Anna Bäsén

Nu är Anna Bäsén återigen aktuell med smygfilm hos alternativmedicinare. För cirka 10 år sedan fick vi besök av Anna Bäsén som smygfilmade i vår klinik. Det ledde till en artikel där hon skrev att hon kom in frisk men gick ut "sjuk". Hon måste ha fått sig en tankeställare trots allt, som gjorde att hon senare besökte en hjärtspecialist. Cirka en månad senare skrev hon en ny artikel om hjärtfelet som specialisten hittat men som hon haft sen hon föddes. Fanns det egentligen en koppling mellan dessa två besök?

För 30 år sedan blev jag sjuk. Jag besökte läkare efter läkare som tog prov efter prov. De hittade inget. Samtidigt såg läkarna att jag var allvarligt sjuk och att de inte kunde stoppa nedgången. Jag tog modet till mig och besökte en näringsterapeut och tog några funktionsanalyser och gentester. Det visade sig att mina gener inte fungerar som andras och att båda avgiftningssystemet och immunsystemet har gener som inte är "på"-kopplade. Läkarna lyckades inte upptäcka detta utan det upptäcktes av alternativmedicinare. De råd och kosttillskott jag fick ledde till att jag sakta men säkert slutade den nedåtgående spiralen och fick hälsan tillbaka. Det slutade med att jag själv utbildade mig som näringsmedicinare med magister examen i klinisk nutrition.

Sjukvården har en viktig uppgift men täcker idag inte alla hälsobehoven. När jag bröt mitt knä åkte jag till akuten. En underbar kirurg lappade ihop mig. Duktig personal hjälpte mig med smärta och verktyg så jag återigen kunde gå.  Men när jag tidigare led av diffusa tillstånd som läkarna inte rådde på behövde jag alternativ hjälp. När man inte finner det man behöver inom vården säger det sig självt att man bör söka alternativ.  Jag blev till och med frisk från min sjukdom ME/CFS – det som på den tiden kallades kroniskt trötthetssyndrom, det skedde med hjälp av kunniga terapeuter som vågade agera som hälsodetektiv. Alternativmedicin har sin plats som ett viktigt komplement till sjukvården.

Människor som ljuger får mig att känna mig lurad. Människor som hackar på andra bakom deras rygg ger mig avsmak. Det är så jag upplever Anna Bäsén:s dolda besök hos alternativmedicinare. 

Anna Bäsén försöker skapa rädsla och tvivel kring alternativmedicin. Frågan är varför hon gör det? Varför behöver hon livnära sig genom att smyga sig in i andras kontor för att filma och sedan smutskasta dem? Ja, det är verkligen synd om dig Anna Bäsén.