Varnar för hotet från alla gifter

Varnar för hotet från alla gifter  - Falukuriren 06-02-04
Hur många är det som tänker på att de täcker i stort sett hela kroppen med kemikalier innan de beger sig ut och andas in miljögifter på vägen till jobbet.

- Det kan räcka med hårtvätt i duschen, lite lotion på benen och deodorant under armarna för att vara heltäckt. Vissa ingredienser är dock inte farliga, men ökar den kemiska belastningen när de väl finns i kroppen, säger Ingrid Franzon då vi besöker henne i Hosjöstrand i Falun.

En riktig tankeställare, ja flera, ger hon i sin bok Kanariefåglarna ryter.

- För länge sedan använde gruvarbetare kanariefåglar för att kontrollera luften. De skickade ner dem i gruvorna för att se om de överlevde, därav titeln, säger Ingrid, till vardags är näringsmedicinare på IFM kliniken i Falun.

Dagens kanariefåglar är de som redan drabbats av miljöbetingade sjukdomar, menar Ingrid som själv är en av dem. Men efter år av behandling har hon återfått hälsan.

- Klorerat vatten klarar jag dock inte av, säger hon och visar med ett enkelt handgrepp på vattenkranen hur hon kopplar över till en klorrenare vid diskhon.

Boken, på 250 sidor, kom till då dottern skulle flytta och hon i en liten skrift ville beskriva sitt liv.

Boken, utgiven av Örtagårdens bokförlag, blev ingen vanlig bok. I den finns mängder av korta tips och råd, ordförklaringar och till och med ett par sidor att klippa ur och ha lätt tillgängliga. Allt skrivet i en positiv anda.

Ingrid har tidigare författat sex böcker i ämnet egenvård och naturlig hälsovård.

Ingrid lever som hon lär och bjuder på grönt te sötat med honung. På köksbordet står en skål med nötter, russin och torkade äppelbitar och en med avocado i.  "Vi kan börja med att göra vårt eget hem så rent som möjligt från miljögifter", tycker näringsmedicinaren Ingrid Franzon som i sin bok Kanariefåglarna ryter tar upp den kemiska belastning våra kroppar är utsatta för

- Jag vill inte skrämma någon, bara upplysa vad vi kan göra för att minska hotet från miljögifterna. Jag tror på en förändring och den kan börja i hemmet - under diskbänken och i badrummet där de stora kemikaliesamlingarna brukar finnas. Där gäller det att göra bra miljöval. Det går alldeles utmärkt att rengöra med vanlig såpa, menar Ingrid.

Vad gäller det vi stoppar i oss rekommenderar hon allsidig kost, helst svensk mat som till övervägande del är fri från bekämpningsmedel. Tyvärr är jorden mer utarmad nu vilket ger näringsfattigare mat som i sin tur fordrar mera kosttillskott.

Dessutom kräver reningsprocesserna vitaminer och mineraler om vi vill minska på miljögifterna vi bär på.

Att lära barnen minska riskerna att bli sjuka av gifter i vår miljö ger dem en bra start i livet. Några av de enklaste rutinerna är att tvätta händerna - viktigt inte bara för att få bort bakterier utan även kemikalier. Äta fem portioner olika grönsaker och frukter dagligen och att dricka rent vatten.

 
MONICA ELMQUIST BROMAN
monica.e.broman@daltid.se
FOTO LARS DAFGÅRD